Jednym z największych skarbów Białowieskiego Sioła jest nasza kuchnia. Wywodzi się z głębokiej tradycji okolic Puszczy Białowieskiej. A czerpać jest skąd, tereny nas otaczające są od wieków zamieszkiwane przez ludność białoruską, polską, ukraińska, żydowską i cygańską – każda z nich ma wkład w naszą kulinarną historię. Pyszna, naturalna, zdrowa, wyjątkowa…

 

Karczma Osocznika – nasza restauracja to miejsce dobrze znane turystom odwiedzającym Puszczę Białowieską. Stojąca przy samym lesie, latem przyjemnie chłodna, zimą – ciepła i przytulna. Z jej okien można obserwować dzikie zwierzęta – żubry, jelenie, dziki…
crustanddust.blogspot.com/2013/06/crust-and-dust-w-siole-budy.html
www.tasteaway.pl/2013/09/30/wareniki-haluszki-soljanka-czyli-podlasie-i-karczma-osocznika/
bookoftaste.blogspot.com/2013/08/w-budach.html

Serwujemy tu prawdziwe rarytasy, niespotykane nigdzie indziej w Polsce. Mieliśmy nawet przyjemność raczyć swoimi specjałami królewskie podniebienie Księcia Karola podczas jego wizyty na Podlasiu! Gościliśmy w naszych progach wielu znanych kucharzy, takich jak Karol Okrasa, Tomek Jakubiak, Małgosia Molska czy Andrzej Polan, a także blogerów kulinarnych, zainspirowanych zdrową i naturalną kuchnią Kresów.

 

Menu w Karczmie Osocznika nie jest długie. Jest unikatowe, przemyślane i składa się wyłącznie ze świeżych potraw i składników. Nie znajdziecie tu „zwykłych” potraw jak zupa pomidorowa czy udko z kurczaka (takie potrawy możemy przygotować dla was na zamówienie). Nie znajdziecie u nas również zagranicznych wymysłów jak sałatka Caprese czy spaghetti Carbonara. Reprezentujemy kuchnię regionalna i właśnie jej esencją jesteśmy.

 

Odwiedźcie nas koniecznie. Spróbujcie takich rarytasów jak:

  • Soljanka Bojarskiej – tradycyjnej zupy rosyjskiej, opartej na mięsie, esencjonalnych przyprawach, kaparach i oliwkach
  • Zupa grzybowa – gotowanej na puszczańskich grzybach
  • Różnego rodzaju pierogi, pielemieni i wareniki
  • Kiszka mięsna i babka ziemniaczana
  • Dania z dziczyzny – czyli z dzika, jelenia, żubra
  • Towkanica puszczańska
  • Namazucha – czyli nasz tradycyjny smalczyk podawany w kiszonym ogórkiem oraz chlebem
  • Tradycyjne wędliny
  • Kresowy tort śmietanowy „Marcinek”
  • Kwas chlebowy

…oraz inne ciekawostki kulinarne naszych kucharzy.

W Karczmie organizujemy również różnego rodzaju koncerty i przedstawienia. Jest to doskonałe miejsce na organizację imprez formowych i wesel.

Zapraszamy do kontaktu:
Białowieskie Sioło
Budy 43, 17-230 Białowieża
e-mail: rezerwacje@bialowieskiesiolo.pl, tel. 660 681 274, 664 774 465