„Oferty dla firm”

Tradycja z klimatem i dobrym smakiem.

W dobie drapaczy chmur, betonowych bloków i strzeżonych osiedli trudno uwierzyć w to, że można jeszcze spotkać takie miejsca jak to. Białowieskie Sioło to obiekt położony w samym sercu Puszczy Białowieskiej w małej podlaskiej wsi. To jakby wieś we wsi. Na gości czekają ekologiczne drewniane chaty zapewniające zdrowy sen i wyjątkowy odpoczynek od zgiełku miasta. Idealne miejsce na relaks w gronie rodziny i przyjaciół, organizację imprez firmowych, integracyjnych czy okolicznościowych. Oferuje aż 80 miejsc noclegowych.

Kuchnia

Wyśmienite dania kuchni regionalnej przygotowywane są zawsze wyłącznie z naturalnych produktów. Takie specjały jak zupa soljanka, mięsna kiszka, pielemieni z mięsem żubra czy bliny z kurkami potrafią zachwycić nawet najbardziej wymagających smakoszy… Uznanie zyskały również w opiniach najpopularniejszych blogerów kulinarnych w Polsce. Opinie na temat dań można przeczytać m.in. na blogach crustanddust.blogspot.com czy testeaway.pl.

Eventy, warsztaty, koncerty…

Białowieskie Sioło jest również idealnym miejscem do organizacji różnego rodzaju eventów. Dzięki swojemu niepowtarzalnemu klimatowi oraz malowniczej scenerii, w której jest położone, niejednokrotnie było miejscem nagrywania audycji telewizyjnych. Gościło m.in. ekipę telewizji BBC, programu „Dzień dobry TVN”, „Kawa czy herbata” czy „Okrasa łamie przepisy”. Podczas wizyty Księcia Karola w Białowieskim Parku Narodowym zostało wybrane do prezentacji kuchni regionalnej.

Odbywają się tu także koncerty muzyki wschodniej, warsztaty rękodzielnicze i kulinarne podczas których można nauczyć się wypiekania chleba, lepienia pierogów czy bicia masła metodą naszych prababek.

Aktywny wypoczynek na świeżym powietrzu

Na osoby chcące aktywnie spędzić czas oraz poznać piękno Puszczy Białowieskiej czekają trasy piesze oraz rowerowe położone w bezpośredniej okolicy ośrodka. Duża popularnością cieszą się także wycieczki bryczkami, a zimą – kuligi po zaśnieżonych ostępach Puszczy.

„Oferty dla szkół”

Uczniom podlaskich szkół podstawowych, gimnazjów i liceów proponujemy jedyny w swoim rodzaju dzień z tradycją i kulturą kresową.
Wizyta w tak niezwykłym miejscu może być doskonałym uzupełnieniem lekcji historii, przyrody, etnografii, a nawet… w-fu!

W trakcie zajęć szczególny nacisk kładziemy na zaznajomienie uczestników z tradycjami dawnego Podlasia. Poprzez podkreślenie wielokulturowości oraz wielowyznaniowości  regionu, budujemy w dzieciach tolerancję w stosunku do ludzi innych narodowości oraz religii.
Jednodniowy plan lekcji w Białowieskim Siole 9:00 – 15:00
9:00 – 9:45 – wizyta w skansenie
Przewodnicy: Maria Niczyporuk, Włodzimierz Muśko, Sergiusz Niczyporuk

Wcale nie tak dawno, a jednak jeszcze w XIX i na początku XX w. na podlaskiej ziemi żyło się zupełnie inaczej niż dziś. Powiemy dzieciom, jak funkcjonowała wiejska rodzina z naszych okołopuszczańskich terenów w tamtych czasach. Nasz skansen jest wiernym obrazem gospodarstwa chutorowego, a chata do której zaprosimy naszych małych gości pochodzi z 1836 roku! W niewielkiej izbie, gdzie niegdyś żyło nawet paręnaście osób, opowiemy o dawnych obyczajach, stosunkach rodzinnych, wychowaniu i tradycji. Dzieci dowiedzą się, co to łapcie, zobaczą jedyny w Polsce nadal działający drewniany komin i piec chlebowy, z którego kiedyś wypiekano przepyszny chleb na zakwasie.
10:00 – 10:45 – Warsztaty rękodzielnicze (wyrabianie ozdób i kwiatów z bibuły)
To tylko jeden z przykładów warsztatów, w trakcie których dzieci będą miały okazję zamienić się w… twórców ludowych. Robienie kwiatów z bibuły, ozdób choinkowych, tkactwo i wyplatanie to doskonały sposób na rozwijanie w nich pasji, naukę o tradycji, a po powrocie do swoich domów… również na odciągnięcie od telewizora czy komputera i spędzenie czasu wspólnie z rodziną.
11:00 – 12:00 – Warsztaty kulinarne (bicie masła metodą naszych babek oraz lepienie pierogów)
W dobie fast food, kiedy przyzwyczajani jesteśmy do jedzenia łatwego i często sztucznie przetworzonego, proponujemy dzieciom kulinarną wycieczkę do czasów, kiedy chleb piekło się w piecu, mięso dwa razy do roku wędziło w przydomowej wędzarni i samodzielnie robiło serowy farsz do pierogów. Lepienie pierogów czy bicie masła to nie tylko nietypowa lekcja gotowania czy zajęcia z tradycji, ale również świetna zabawa podczas której dzieci mają okazję sprawdzić swoje kulinarne umiejętności i skosztować (być może po raz pierwszy raz w życiu…) samodzielnie ulepionego pieroga. A taki zawsze smakuje wyjątkowo dobrze!
12:00 – 13:00 – Obiad
Podczas posiłku rozmowa o zachowaniu przy stole, o szacunku dla chleba i jadła

Ogólny schemat zajęć w Białowieskim Siole

Każdy dzień dla grup szkolnych w Białowieskim Siole trwa 6 godzin. Zajęcia dzielą na dwugodzinne bloki tematyczne:

Zajęcia z rękodzieła

-międlenie/ przędzenie/ tkactwo/ wyszywanie/ plecionkarstwo
-prace polowe/ wytwarzanie narzędzi/ kopanie grządek/ siew roślin/ pielenie/ operowanie motyką, grabkami, widłami
-zajęcia w gospodarstwie – obrządek, poznanie zwierząt i ptaków hodowlanych, ich zwyczajów i potrzeb
-wytwarzanie ozdób z bibuły (ozdoby świąteczne, kwiaty)
-traczka, czyli piłowanie bali
-wyplatanie ze słomy
-młóćka zboża
-warsztaty garncarskie

Zajęcia z kulinariów

-ubijanie masła
-wyrób twarogu
-tarcie chrzanu
-lepienie i gotowanie pierogów/ pielmieni/ hałuszek
-wyrób obwarzanków, placków ziemniaczanych, pampuchów
-gotowanie w kuchni polowej: grochówka wojskowa, szupenia, krupnik, kapuśniak, barszcz biały, bigos, gulasz
-wyrób i wędzenie kiełbasy

„Wesela”

Białowieskie Sioło to najpiękniejsze z miejsc, w którym możecie celebrować swoją miłość. Jest sielsko, tanecznie, pysznie i muzykalnie! Weselne menu złożone z regionalnych pysznych potraw nasyci brzuchy i zadowoli najbardziej wymagających smakoszy.
Zapraszamy już dziś do zarezerwowania terminu na Wasze wspaniałe sielskie wesele!

„Warsztaty”

Zapraszamy Państwa na weekend w duchu tradycji.
Organizujemy warsztaty rękodzielnicze, podczas których będziecie mieli okazjęstworzyć samodzielnie kwiatki z bibuły, ozdoby świąteczne, spróbować młóćki zboża czy piłowania bali.
Oferujemy również wyjątkowe warsztaty kulinarne. W dobie fast food, kiedy przyzwyczajani jesteśmy do jedzenia łatwego i często sztucznie przetworzonego, proponujemy Wam kulinarną wycieczkę do czasów, kiedy chleb piekło się w piecu, mięso dwa razy do roku wędziło w przydomowej wędzarni i samodzielnie robiło serowy farsz do pierogów. Lepienie pierogów czy bicie masła to nie tylko nietypowa lekcja gotowania czy zajęcia z tradycji, ale również świetna zabawa podczas której będziecie mieli okazję sprawdzić swoje kulinarne umiejętności i skosztować (być może po raz pierwszy raz w życiu…) samodzielnie ulepionego pieroga. A taki zawsze smakuje wyjątkowo dobrze!
To tylko niektóre z przykładów warsztatów, w trakcie których będziecie mieli okazję zamienić się w… twórców ludowych. Robienie kwiatów z bibuły, ozdób choinkowych, tkactwo i wyplatanie to doskonały sposób na rozwijanie nieodkrytych byc może jeszcze pasji, naukę o tradycji i spędzenie czasu wspólnie z rodziną lub ze znajomymi.

Pakiet zawiera

– 2 noclegi w kresowych izbach
– 2 śniadania w formie sielskiego bufetu
– 2 regionalne obiadokolacje ( menu ustalane indywidualnie; możliwość przygotowania dań wegetariańskich)
– trzygodzinne warsztaty kulinarno-rękodzielnicze